Боб с царевица по родопски - Гьожа

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
20/08/2019
"Защо Българската кухня е най-добрата в света - защото ще ви изненада с ей такава вкусотия - Гьожа "
Приготвяне10 мин.
Готвене55 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо732
  • Преглеждания за месеца170
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • боб - 400 г
  • царевица - 200 г
  • кромид лук - 1 бр. голяма глава
  • чушки - 1 бр., червена + 1 бр. суха
  • моркови - 1 бр.
  • доматена салца - 1 к.ч. или настърган домат
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр., суха
  • гьозум - 1 - 2 с.л.
  • девесил - 1/2 ч.л.
  • растителна мазнина - 5 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива добре и се накисва от вечерта в студена вода.

На следващия ден я изхвърляме, отделяме изплувалите зърна и слагаме боба в гърне.

Наливаме студена вода и поставяме съда на умерен огън.

Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситни кубчета лука, чушката и моркова. Оронваме зърната на царевицата, а сухата пиперка начупваме.

След като заври, изхвърляме бобената вода и наливаме гореща. Този път тя трябва да е 5 пръста над варивото.

Към него прибавяме зърната царевица*, лука, моркова и червената и сухата натрошена пиперка.

Прибавяме растителната мазнина и лютата чушка, прободена на 2-3 места с острието на ножа.

Оставяме боба да къкри съвсем леко, за около 35 минути на много слаб огън.

След като зеленчуците се задушат и омекнат, доливаме доматената салца и червения пипер.

Щом зърната на фасула се сварят, посоляваме и прибавяме дъхавите билки гьозум и девисил.

Поднасяме гьожа топъл с комат хляб и люта чушка, за почитателите на пикантното.

Аранжираме със стръкче пресен гьозум.

Уточнение: В традиционната родопска рецепта се прибавят счуканите зърна на изсушената царевица. Аз използвах сварена такава, тъй като не разполагах с изсушени царевични зърна.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар