Начин на приготвяне
Започва се първо с тестото. В леко затопленото мляко разтваряме маята, захарта и 4-5 с.л. брашно. Покриваме съда с кърпа за 15 минути, докато маята се активира.
В купа пресяване брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, солта и олиото. Замесваме меко тесто. Намазваме го с малко олио и го оставяме за около половин час да втаса.
През това време нарязваме лука на едро и го запържваме в малко олио и масло. Когато си смени цвета, прибавяме и нарязаните на ситно парчета свинско месо, виното и подправките. Пържите, докато се изпари всичката течност и остане само на мазнина.
Разделяме тестото на две части- една по-голяма и една по-малка. Разточваме първо по-голямата с размер на тавата, в която ще печем. Поставяме я в намазнена тава и с ръцете образуваме борд. След това изсипваме плънката.
От другата част откъсване малко за украса и разточваме и нея. Покриваме с нея и прехлупваме с борда.
С вилица надупчваме навсякъде и украсяваме с отделеното тесто.
Буквите намазваме с разтворен в малко вода червен пипер.
Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.
След като месникът е готов, още горещ го намазваме с масло.
Бон апети!
Коментари