Начин на приготвяне
Сипвам прясното мляко в тенджера и го кипвам. Като почне да ври, сипвам ориза, задължително избирам хубав кръгъл ориз, който пуска нишесте, не дълъг, не басмати, не ориз за паеля.
Варя на слаб огън, като разбърквам много често. И така до пълното увиране на ориза, което отнема около 25 минути.
След това слагам захарта и варя, докато започне да се сгъстява, това значи, че оризът е усвоил захарта. Отнема около 15-20 минути.
Като се сгъсти със захарта, слагам 200 мл течна сметана и варя още 20 минути на тих огън, докато стане на млечен крем.
Сутляшът се сгъстява още, но не бива да е много гъсто, защото като изстине, се стяга пак.
Така че преценявам, като изстине, да бъде хубав нежен кадифен крем с ориз.
За нас млякото с ориз и сметана е перфектно така по моя начин и с канелата е направо чудесен!