Начин на приготвяне
Тъй като свинските котлети не са от най-мазните части на едно прасе, се налага да се мариноват добре, за да станат крехки.
Слагат се в намазнена със зехтин тавичка, поръсват се със черния пипер, захарта, кимиона, още зехтин и мащерката. Покриват се с нарязания на тънки полумесеци лук и отгоре се настъргва един хубав сочен домат.
Всичко това се залива с виното, по възможност качествено вино.
Покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилник за 1 денонощие.
Маринованите котлети се изваждат на стайна температура за 30-40 минути.
Фурната се загрява до 200 градуса и тавичката се пъха вътре както си е, с марината, може само да се ръсне още малко зехтин и сол. По принцип солта обичам да слагам накрая, за да не извлича соковете от месото, затова и не добавям в маринатата.
Пече се на тази температура 15 минути и после се намаля до 180 градуса за още 35 минути. Ако вашите котлети са по-тънки, редуцирайте времето, за да не ги пресушите.
Готовите свински котлети са с приятен тъмнорозов цвят отвън, но отвътре са си белички. Невероятно ароматни и вкусни.
Поднесете ги със свежа салата или картофки и им се насладете на воля.
Добър апетит!
Коментари