Начин на приготвяне
За готвенето на тази гозба, ако разполагате, използвайте съд, пригоден едновременно за котлон и за фурна. В случая аз ползвам червената тава на Делимано.
Свинските изрезки се нарязват на малки парченца и се слагат да се изпържат. По този начин ще се стопи мас, нужна ни за готвенето на вкусната гозба.
Когато имаме вече достатъчно количество мазнина, минаваме през нея котлетите - колкото да се запечатат и от двете страни.
През това време нарязваме праза на шайби с дебелина 1. 5-2 см.
Изваждаме котлетите настрана и слагаме праза да се позапържи. Когато се постопи лукът добавяме червения пипер, черния пипер и чубрицата.
Разбъркайте добре и поставете котлетите отгоре. Полейте със зелевата армия (саламура) и добавете толкова вода, колкото да покрие 1/2 от котлетите. Ако е нужно, посолете допълнително.
Поставете алуминиево фолио и прехвърлете съда във фурната, предварително загрята на максимална температура. След 1 час намалете на 160 градуса и продължете с готвенето още 1 час. Отстранете фолиото и оставете ястието да се доготви на изключена фурна още 30 мин.
Сервирайте пържолите топли с чаша хубаво червено вино.
Свинските котлети с праз на фурна са готови.