Начин на приготвяне
Пригответе хубав концентриран бульон от почистените и разполовени една глава лук, три скилидки чесън, единия стрък целина, пащърнака, по-голямата част от магданоза и два големи моркова.
Към тях сложете и патешката мас и малко сол. Варете на умерен огън 35-40 минути.
Ако ползвате пресни патешки бутчета, сварете и тях в бульона докато са готови напълно. Извадете ги, обезкостете, а течността прецедете.
Останалите зеленчуци накълцайте на ситно. Аз обичам да смилам лука, целината и домата, а моркова да режа на малки кубчета.
Запържете ги в олиото до омекване със малко сол.
Налейте бульона и долейте с вода, ако е нужно. Прибавете обезкостените и накълцани на ситно патешки бутчета, наситнен магданоз, розмарин и черен пипер и варете всичко заедно 15 минутки. Ако обичате супата с добавен ориз го сложете и него, за да се свари през това време, а ако обичате с фиде го прибавете чак накрая, защото става бързо.
Дръпнете супата от огъня и оставете леко да поизстине.
Разбийте жълтъците с малко сол и киселото мляко. Към тях добавете два - три черпака от бульона, за да се уеднаквят температурите. Върнете сместа в патешката супа и доовкусете, ако е нужно, с още сол, пипер, магданоз или зелени накълцани стръкчета пресен лук.
Поднесете супата от патешко бутче гореща за сгряване на тялото и душата.
Добър апетит!