Начин на приготвяне
Представям рецептата с готови патешки бутчета, приготвени по метода конфи. Ако ползвате пресни такива, за да ги сготвите по този метод, трябва да разполагате с патешка мас, разтопена толкова, колкото да покрива бутчетата и да ги готвите на много слаб огън във фурната за няколко часа, докато месото стане крехко. Подробно съм описала метода в рецептата Патешки бутчета конфи с портокалов сос.
Бутчетата конфи се слагат в тавичка и се заливат с малко от патешката мас. Изстисква се сокът от 5-те мандарини и с него също се полива месото, а 6-тата мандаринка се реже на кръгчета и се поставя върху бутчетата.
Тавичката се поставя в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15-20 минути.
През това време се приготвя сосът от боровинки, за който лукът шалот се реже на тънки полумесеци и се запържва в 3 с.л. зехтин до лек златист загар. Добавят се плодчетата и виното плюс две щипки сол и се готви до редуциране на течността.
Сосчето може да се остави така или да се извадят малко от запазените цели боровинки за украса, а останалото да се пасира до нежна консистенция.
Готовите бутчета се поднасят заедно с кръгчетата мандарина и целите боровинки, а отстрани се слага от вкусният сос.
Добър апетит!