Пържени спагети с гъби и сусам

24/08/2019
"Спагети по китайски, лесно приготвени на тиган и толкова вкусни "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо507
  • Преглеждания за месеца183
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • спагети - 200 г
  • гъби шийтаке - 200 - 220 г
  • чесън - 2 скилидки
  • сусам - 6 с.л. светъл
  • соев сос - 6 с.л. или на вкус
  • масло - 45 г
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • лайм - 1 бр. по - голям
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете спагетите да се варят в подсолена вода до готовност ал денте или една степен под тази, защото впоследствие ще ги запържим.

2. През това време почистете гъбите с влажна кърпа или за много кратко под течаща вода и после веднага подсушете с чиста кърпа. Отстранете пънчетата на по-големите гъби и всички нарежете на едро.

3. Загрейте част от маслото и всичкия зехтин на умерен огън. Сложете скилидките чесън наситнени или нарязани на тънки филийки. Когато пуснат аромата си увеличете огъня и без да позволявате да загаря чесънът, сипете гъбите шийтаке.

Когато и те се запечатат вземете с черпак малко от бульона в който ври пастата и сипете в тигана. Когато се изпари, повторете. С това ще избегнем да не потъмнее чесънът и ще се сдобием с кремообразно сосче, благодарение на водата богата на нишесте от пастата. В същото време гъбите няма да се топят прекалено, защото вече са запечатани.

4. С назъбен прибор за спагети ги изваждайте от водата и пускайте в тигана. Добавете соевия сос, сусама и изстискайте половината сок от лайм. Бъркайте или подхвърляйте леко докато течността се поеме се запържат добре щом останат на мазнина. Добавете и останалото масло.

5. Разпределете в отделни порции и по желание отгоре поръсете с още сок от цитруса.

Поднесете пържените спагети топли.

* Рецептата е моя авторска, много лесно изпълнима и с добро съчетание на вкусове.

Близка е до азиатската кухня и може да се експериментира и обогати с още съставки като моркови и тиквички на тънки лентички, скариди или миди. Скилидките стар чесън могат да се заменят с два стръка пресен. Маслото може пък да се замести изцяло от зехтин, но според мен не става чак толкова вкусно.

Опитайте и споделете как ви допада най-много.

Успех!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар