Супа топчета по турски

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф81424611141
25/08/2019
"Такава супа топчета сме ви приготвили, че всички точки ще ви оберем - само да я опитате "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо61 851
  • Преглеждания за месеца264
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • Овкусяване на каймата
  • агнешка кайма - 500 г
  • ориз - 1 к.ч.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • лимони - ½ бр., кората от цитруса
  • кориандър - 4 - 5 стръка
  • оцет - при овалването на каймата
  • Продукти за супата
  • лук - 1 голяма глава
  • чушки - 1 бр. червена
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • телешки бульон - 1.300 литър.
  • растителна мазнина - 50 мл.
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • магданоз - корени
  • Продукти за застройката
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • жълтъци - 2 бр.
  • черен пипер
  • кимион - за поръсване
  • лимонов сок - за овкусяване
  • кориандър - за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешката кайма смесваме с предварително измития и отцеден от водата ½ от ориза. Овкусяваме със сол, черен пипер и кимион.

Прибавяме ситно нарязан кориандър и настъргана лимонена кора от ½ цитрус. Тя ще обогати вкусовете, придавайки цитрусов свеж аромат и средиземноморски привкус.

Омесваме добре каймата и я оставяме да престои за едно денонощие в хладилник.

От получената смес оформяме малки топчета, като ръцете си „мокрим“ в оцет.

Кромид лука, моркова и чушката режем на средни кубчета.

Доматите разполовяваме и почистваме от семената. Нарязваме ги на ситно или настъргваме на едро ренде.

В тенджера с нагорещена растителна мазнина задушаваме последователно зеленчуците – лук, чушка и морков.

Прибавяме корените магданоз, червения пушен пипер, зърната черен пипер и заливаме с горещия бульон.

Варим на сирен огън за 6-7 минути, след което намаляваме температурата и прибавяме топчетата от агнешка кайма.

Супата къкри на умерен огън и след 15 минути добавяме останалия ориз и доматите.

Овкусяваме със сол и ако прецените, че течността се е изпарила, може да добавите малко горещ бульон или вода.

Супата топче е готова за застройване, като за целта смесваме киселото мляко и жълтъците. Темперираме сместа, като ѝ добавяме част от бульона на супата.

Прибавяме застройката и изключваме котлона. Поднасяме я топла, овкусена с черен пипер и лимонов сок.

Аранжираме с пресен кориандър.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар