Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с гъби и сметана

Киш с гъби и сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш с гъби и сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Киш с гъби и сметана - толкова вкусен, че не бихте погледнали друг след него"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 150 г
  • масло - 65 г студено, твърдо
  • вода - 35 мл
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • Пълнеж
  • яйца - 4 бр. XL
  • гъби - 150 - 180 г шийтаке, кафяви печурки, манатарки, рижика или други.
  • сметана - 250 г готварска
  • ементал - 100 г
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и към него нарежете маслото на малки парченца. Втривайте до образуване на трохи.

Налейте водата със солта и захарта и така обединете трохите до образуване на тесто.

Разточете на тънка кора върху набрашнен плот и с нея покрийте форма за киш 28 см диаметър. Може и обикновена тавичка със същите размери. Аз покривам и с хартия за печене, защото после ми е по-лесно да го извадя целият от тавата и сервирам в плато. Но може да се поднесе и директно в тавичката, така че сами преценете.

Блатът трябва да е плътно прилепнал за стените и дъното на формата. Надупчете с вилица повърхността му, за да не се повдига при печене, и го приберете във фризер.

За пълнежа на киша почистете гъбите и ги нарежете на едро. Запържете ги за кратко на силен огън в малко зехтин и оставете леко да поизстинат.

Разбийте яйцата със солта и смесете със сметаната. Настържете към сместа ементала и добавете гъбите.

Сипете в тавичката върху блата и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

Сервирайте киша с гъби и сметана леко топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: