Начин на приготвяне
Пресейте брашното и към него нарежете маслото на малки парченца. Втривайте до образуване на трохи.
Налейте водата със солта и захарта и така обединете трохите до образуване на тесто.
Разточете на тънка кора върху набрашнен плот и с нея покрийте форма за киш 28 см диаметър. Може и обикновена тавичка със същите размери. Аз покривам и с хартия за печене, защото после ми е по-лесно да го извадя целият от тавата и сервирам в плато. Но може да се поднесе и директно в тавичката, така че сами преценете.
Блатът трябва да е плътно прилепнал за стените и дъното на формата. Надупчете с вилица повърхността му, за да не се повдига при печене, и го приберете във фризер.
За пълнежа на киша почистете гъбите и ги нарежете на едро. Запържете ги за кратко на силен огън в малко зехтин и оставете леко да поизстинат.
Разбийте яйцата със солта и смесете със сметаната. Настържете към сместа ементала и добавете гъбите.
Сипете в тавичката върху блата и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
Сервирайте киша с гъби и сметана леко топъл.
Добър апетит!