Шоколадова тарта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадова тарта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ако и вие сте луди по шоколада, това е специално за вас"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 125 г
  • Шоколадова плънка
  • кувертюр - 200 г черен
  • масло - 250 г
  • яйца - 6 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр. шушулка /може да се замени с 1 капка ванилия/
  • захар - 100 г
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • нишесте - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява върху плота, прави се кладенче в средата и вътре се слагат захарта и солта, разбитото яйце заедно с 30 мл хладка вода.

Студеното масло се реже на малки кубчета и се разпределя около кладенчето в брашното.

Всичко се кълца с нож, докато се образуват трохи. След това с ръце се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 30 минути в хладилник.

Формата с диаметър около 26 см се намаслява и се поръсва с брашно. Тестото се разточва между два листа хартия за печене и се поставя във формата.

Оформя се ръб и неравните части се изрязват, блатът се надупчва с вилица. Фурната се загрява на 180 градуса.

Маслото и кувертюрът се стопяват на водна баня.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта, лимоновата кора и ванилията. Към тях се прибавя и шоколадовата смес.

Добавят се и белтъците, които са разбити на твърд сняг заедно с лимоновия сок. Поръсва се нишестето и всичко леко се разбърква. Пълнежът се изсипва върху блата и се заглажда.

Тартът се пече на долно ниво на фурната за около 45 мин.

Изважда се от фурната, оставя се известно време във формата, след това се охлажда.

Шоколадовата тарта е чудна!

Източник: Шоколад за модерни хора

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
45
31
20
10
Дай твоята оценка: