Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Мраморен кекс с тиква

Мраморен кекс с тиква

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мраморен кекс с тиква
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
09/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
57 мин.
Порции
9
"Ама защо не казвате, че кексът става още по-хубав, когато прибавите към него и тиква"

Необходими Продукти

  • тиква - 350 г обелена, почистена
  • ябълки - 1 бр.
  • сок от лимон - 40 мл
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 15 г
  • кисело мляко - 125 г
  • яйца - 4 бр. на стайна температура
  • захар - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • ром - 1 капачка, тъмен
  • олио - 80 г
  • какао - 2 с.л. 100% натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и почистете ябълката, настържете я заедно с тиквата и полейте с лимоновия сок и рома.

Разбийте яйцата със захарта на пухкава бяла пяна. Към тях сипете олиото, киселото мляко и плодовите стърготини и разбийте до хомогенност.

Пресейте на части към сместа брашното с бакпулвера, солта и канелата и разбърквайте с движения в кръг, докато се усвоят. Тъй като зависи от големината на яйцата и сочността на тиквата и ябълката, може да се наложи да добавите още малко брашно до постигане на кексова смес.

Разделете я на 2 части, може еднакви или едната малко повече от другата. В частта, която желаете, разтворете какаото и хубаво разбъркайте.

В намазнена и набрашнена форма за кекс (може и тавичка с размери 24/24 см) сипете двете смеси, преливайки ги, без да се стараете да е равномерно.

Разтърсете леко формата и пъхнете кекса в загрята на 180 градуса фурна.

Печете мраморният кекс с тиква 40-45 минути, след това отделете от съда и охладете върху решетка вашия сочен кекс с тиква.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: