Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Чушки Бюрек»Чушки бюрек с доматен сос

Чушки бюрек с доматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Чушки бюрек с доматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
09/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Това е от онези уникални ястия, заради които на човек му се иска да има още един стомах поне"

Необходими Продукти

  • чушки - 6 бр. среден размер, печени
  • сирене - 120 - 30 г.
  • яйца - 3 бр.
  • чесън - 1 скилида
  • магданоз - за поръсване, пресен
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • Доматен сос
  • домати - 400 г
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • целина - 1 парченце от стрък, около 25 г
  • зехтин - 4 - 5 с.л. или олио
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете доматите за кратко във вряща вода, след това ги обелете и нарежете на едро.

Почистете и накълцайте лука и чесъна. Сложете ги да се запържат в зехтина с малко сол. Когато са почти готови, добавете доматите, още сол, захарта и черния пипер. Бъркайте 8-10 минути и пасирайте.

Варете доматения сос още 20 минути на слаб огън под капак.

Обелете и почистете от семките печените чушки. Те не трябва да са твърде големи, нито прекалено малки.

Разбийте двете яйца и към тях натрошете сиренето. Счукайте скилидката чесън и разбъркайте към плънката.

С малка лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка, оваляйте всяка в брашно, след това в третото яйце - разбито, и изпържете до златисто в загрятото на умерен огън олио.

По желание може да направите и по-дебела панировка със хрупкав завършек. За целта след яйцето оваляйте чушките бюрек и с галета.

Поднесете топли върху доматения сос и поръсени с пресен, накълцан магданоз.

Тези чушки бюрек са класика, на която никой не може да устои и присъства на всяка българска трапеза като мезе, предястие или основно ястие - в зависимост от случая.

Добър апетит с тези вкусни чушки бюрек с доматен сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: