Начин на приготвяне
Смесете ябълковото пюре с фината захар и яйцата и разбъркайте добре с телена бъркалка. Вместо ябълково пюре може да ползвате пюрирани банани или олио или микс от двете, като ви препоръчвам количеството олио да е възможно най-малко, защото после ще се усеща в блата.
Добавете пресятото брашно със содата, щипка сол, калета и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.
Следва да добавите настърганите моркови, нарязаните орехи, кокосовите стърготини и намачкания ананас от консерва. Объркайте добре.
Разделете сместа на 3 равни части и изпечете 3 блата за торта в тава с хартия за печене - леко намазнена. Готовите блатове охладете върху решетка.
За крема разбийте кравето масло с пудра захар на вкус, докато бухне, постепенно добавяйте крема сиренето и маскарпонето и доразбийте. Може да не добавяте маскарпоне, а да го замените с 200 мл разбита сладкарска сметана. Лично аз исках повече крем и сложих и трите - крема сирене, маскарпоне и бита сметана.
Сложете първия блат в подходящо плато/чиния и го намажете с поразтопено сладко от портокали - моето е домашно и не присъства като продукт в оригиналната рецепта, но аз реших да овлажня допълнително блатовете с него. По желание пропуснете сладкото или може да го замените със сладко от кайсии - много подхожда на морковената торта.
Намажете блата с част от крема и процедирайте така с останалите блатове. На мен не ми се получи да изравня тортата, защото блатовете са доста влажна и не са податливи на леко изрязване. Измажете отвън цялата торта с млечния крем.
Разтопете шоколада с млякото или сметаната, леко охладете и залейте отгоре шоколадовата глазура. Ганашът също не е част от оригиналната рецепта, така че може и да минете и без него.
Украсата на тортата е по желание - аз щприцовах сметанови розички, може да я украсите само с орехи, настърган шоколад - проявете фантазия и направете украса според повода, за който приготвяте тази страшно вкусна морковена торта.
Броят парчета зависи от това колко голяма е формата, в която печете блатовете - моята беше 28 см.
Тортата изглежда трудоемка, но не е така - лесно се приготвя и единствено трябва да отделите малко повечко време. Но, както се досещате - заслужава си всяко парче.
Приготвих тази морковена торта за рожден ден на мой близък, но я разрязаха набързо, преди да мога да направя по-добри снимки на цялата торта.
Източник: momontimeout.com
Коментари