Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Маслен сладкиш с тиква и грис

Маслен сладкиш с тиква и грис

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Маслен сладкиш с тиква и грис
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Не се пита искате ли още едно парче сладкиш с тиква и грис, а - Да ви завием ли за вкъщи останалото"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 300 г
  • грис - 200 г пшеничен
  • ванилия - 1 прахче
  • яйца - 6 бр.
  • заквасена сметана - 200 г
  • масло - 15 г за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете тиквата на парчета. Поставете ги в тенджера и налейте студена вода, поръсете с щипка сол и поставете на котлона да заври, варите около 15 минути, прецедете и оставете да се охлади.

Сипете млякото в тенджера с дебело дъно и добавете захарта, поставете на котлона и преди да заври сипете гриса, варите до сгъстяване, като към края на варенето прибавите ванилията.

Поставете прецедената тиква в блендер и пасирайте на пюре. Сипете пюрето при крема от грис и смесете до еднородна смес.

В купа, разбийте яйцата и добавете заквасената сметана, разбъркайте до еднородност и добавяйте на етапи към тях от тиквения крем, при непрекъснато бъркане с миксера.

Намажете тава с маслото и сипете сместа в нея, поставете я в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути.

Извадете сладкиша и поръсете с пудра захар, сервирате охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: