Начин на приготвяне
Обелете и нарежете тиквата на парчета. Поставете ги в тенджера и налейте студена вода, поръсете с щипка сол и поставете на котлона да заври, варите около 15 минути, прецедете и оставете да се охлади.
Сипете млякото в тенджера с дебело дъно и добавете захарта, поставете на котлона и преди да заври сипете гриса, варите до сгъстяване, като към края на варенето прибавите ванилията.
Поставете прецедената тиква в блендер и пасирайте на пюре. Сипете пюрето при крема от грис и смесете до еднородна смес.
В купа, разбийте яйцата и добавете заквасената сметана, разбъркайте до еднородност и добавяйте на етапи към тях от тиквения крем, при непрекъснато бъркане с миксера.
Намажете тава с маслото и сипете сместа в нея, поставете я в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути.
Извадете сладкиша и поръсете с пудра захар, сервирате охладен.