Начин на приготвяне
В тенджера сложете зехтина на котлона и изчакайте да загрее. Нарежете лука на дребно. Добавете го при зехтина. Запържете за кратко.
Добавете бекон, предварително нарязан на малки кубчета. Запържете до златисто. Сложете ориз за ризото и изчакайте, докато стане прозрачен, като бъркате през това време периодично.
Намалете котлона на минимум. Слагайте по един черпак от бульона, като изчаквате до пълното му усвояване. Повторете процедурата до изчерпване на количеството.
Налейте сметана и сложете подправките. Изчакайте сметаната да се изпари, но не напълно. Изключете и оставете затворено ризото за пет минути. Сервирайте, докато е топло, поръсено с пармезан, това прекрасно ризото а ла карбонара.