Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко

Хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Във всеки дом и на всяка трапеза има място да вкусен и полезен хляб с пълнозърнесто брашно"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г пълнозърнесто
  • брашно - 250 г бяло, с високо съдържание на глутен
  • мая - 20 г жива
  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 120 г гъсто, пълномаслено
  • сол - 2 щедри щипки
  • захар - 1 ч.л.
  • ленено семе - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне за 10 минути.

Пресейте брашната в купа, смесете със солта и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая и гъстото кисело мляко.

Бъркайте с шпатула или дървена лъжица, докато всички съставки се съединят, а след това прехвърлете на набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Дори и да лепне съвсем малко, не слагайте прекалено брашно, защото тестото трябва да е по-скоро меко.

Върнете в купата като я намазните леко и покрийте с чиста кърпа. Оставете така да втаса за 1 час. Нека хубаво бухне и утрои обема си.

Втасалото тесто разточете леко върху плота, поръсен с ленено семе. Навийте и подгънете краищата навътре, оформяйки продълговато хлебче. Сложете го във правоъгълна форма за кейк с вместимост 1.5 л., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Покрийте отново за още 30-40 минути. Когато видите, че хлябът е бухнал и повдига кърпата, премахнете я, за да си расте и бухва без препятствия - още 10-15 минути в топло помещение и далеч от пряка светлина или течения.

Загрейте фурната до 200 градуса и печете до леко златиста коричка на най- долната решетка. Нашият хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко е готов!

Охладете хлябът върху решетка и когато е напълно изстинал, го нарежете на филийки и поднесете.

Мек, вкусен и пухкав хляб, идеален за сандвичи.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: