Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Бананов хляб с пълнозърнесто брашно

Бананов хляб с пълнозърнесто брашно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бананов хляб с пълнозърнесто брашно
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Аз този път не дочаках да изстине и побързах да нарежа, защото нямах търпение, но вие не правете така"

Необходими Продукти

  • банани - 220 г (2 бр. добре узрели)
  • пълнозърнесто брашно - 200 г (спелта, лимец или ръж)
  • прясно мляко - 70 мл
  • бакпулвер - 10 г (или ч.л. сода)
  • краве масло - 85 г + за намазване
  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 190 г (или бяла) + 1 ч.л. за поръсване на формата
  • сол - 1 щипка
  • сок от лимон - 10 мл. прясно изцеден
  • орехи - 50 г натрошени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в купа маслото и захарта и разбийте до гладко кремче. Прибавяйте яйцата едно по едно до пълното им усвояване.

Добавете млякото, намачканите банани с лимоновия сок, солта, брашното и содата или бакпулвер. Този път съм използвала пълнозърнесто брашно от ръж.

Разбийте за кратко, достатъчно за да получите хомогенна смес.

Накрая сложете накълцаните орехи и разбъркайте леко с дървена лъжица.

Прехвърлете сместа за банановият хляб в правоъгълна форма за кейк или хляб за сандвичи. Тя предварително трябва да бъде намазана с масло и поръсена с кафява захар и брашно. Загладете отгоре и пъхнете в загрята на 180 °C фурна с вентилатор.

Печете вкусния класически бананов хляб около 45-50 минути или докато хубаво бухне и стане златист. Провете с клечка като я боднете във вътрешността, ако излезе суха и чиста, печивото е готово.

Изчакайте 5-8 минути, след което извадете сладкия хляб от формата и оставете да изстине преди да нарежете.

* Аз този път не дочаках да изстине и побързах да нарежа, защото нямах търпение, но вие не правете така :))

Сервирайте пълнозърнест бананов хляб с орехи с топка сладолед, заквасена сметана или просто така с чаша ароматно кафе.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: