Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне за 10 минути.
Пресейте брашната в купа, смесете със солта и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая и гъстото кисело мляко.
Бъркайте с шпатула или дървена лъжица, докато всички съставки се съединят, а след това прехвърлете на набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Дори и да лепне съвсем малко, не слагайте прекалено брашно, защото тестото трябва да е по-скоро меко.
Върнете в купата като я намазните леко и покрийте с чиста кърпа. Оставете така да втаса за 1 час. Нека хубаво бухне и утрои обема си.
Втасалото тесто разточете леко върху плота, поръсен с ленено семе. Навийте и подгънете краищата навътре, оформяйки продълговато хлебче. Сложете го във правоъгълна форма за кейк с вместимост 1.5 л., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Покрийте отново за още 30-40 минути. Когато видите, че хлябът е бухнал и повдига кърпата, премахнете я, за да си расте и бухва без препятствия - още 10-15 минути в топло помещение и далеч от пряка светлина или течения.
Загрейте фурната до 200 градуса и печете до леко златиста коричка на най- долната решетка. Нашият хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко е готов!
Охладете хлябът върху решетка и когато е напълно изстинал, го нарежете на филийки и поднесете.
Мек, вкусен и пухкав хляб, идеален за сандвичи.
Добър апетит!