Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с крема сирене и песто

Питка с крема сирене и песто

Питка с крема сирене и песто
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Питката трябва да се топи в устата и да ухае отдалеч, а при тази е точно така"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • сол - 2 ч.л. (равни)
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • масло - 70 г (меко)
  • крема сирене - 125 г
  • песто - 2 с.л. (босилеково)
  • жълтъци - 1 бр.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10-15 минути на топло, докато на повърхността се образуват балончета.

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Към брашното прибавете яйцето, киселото мляко и сместа с маята. Замесете меко нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио, покрийте с фолио и оставете на топло да втаса, до удвояване на обема.

Ще е необходимо около 40-50 минути, в зависимост от температурата в помещението. Ако нямате толкова време, поставете тестото във фурната и я включете на 40 градуса. Така тестото втасва по-бързо. Готовото тесто разделете на три равни части.

Разточете всяка върху набрашнен плот на правоъгълна тънка кора. Първата намажете с меко масло и 2 с.л. песто. Покрийте с втората, която също намажете с масло и крема сирене. Третата намажете само с масло. Навийте на руло и срежете по дължина две.

Намажете тава с масло или олио и сложете отрязъците завити на охлюв. Оставете отново да втаса за около 20 минути.

След това намажете с жълтък, смесен с 1 с.л вода и поръсете с микс от семена. Печете питката с крема сирене и песто в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до приятен загар.

Получи се много ароматна и вкусна питка. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: