Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10-15 минути на топло, докато на повърхността се образуват балончета.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.
Към брашното прибавете яйцето, киселото мляко и сместа с маята. Замесете меко нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио, покрийте с фолио и оставете на топло да втаса, до удвояване на обема.
Ще е необходимо около 40-50 минути, в зависимост от температурата в помещението. Ако нямате толкова време, поставете тестото във фурната и я включете на 40 градуса. Така тестото втасва по-бързо. Готовото тесто разделете на три равни части.
Разточете всяка върху набрашнен плот на правоъгълна тънка кора. Първата намажете с меко масло и 2 с.л. песто. Покрийте с втората, която също намажете с масло и крема сирене. Третата намажете само с масло. Навийте на руло и срежете по дължина две.
Намажете тава с масло или олио и сложете отрязъците завити на охлюв. Оставете отново да втаса за около 20 минути.
След това намажете с жълтък, смесен с 1 с.л вода и поръсете с микс от семена. Печете питката с крема сирене и песто в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до приятен загар.
Получи се много ароматна и вкусна питка. Добър апетит!