Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Карамелен пай със смокини и маскарпоне

Карамелен пай със смокини и маскарпоне

Карамелен пай със смокини и маскарпоне
Снимка: Веселина Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • суха мая - 4 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 160 мл
  • масло - 105 г
  • захар - 3 супени лъжици
  • мед - 1 супена лъжица
  • кафява захар - 100 г
  • захар - 100 г за глазура
  • сметана - 150 г
  • маскарпоне - 250 г
  • смокини - 6 - 7 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще подготвим продуктите според списъка. Счупете яйцето и го разбийте с вилица. В брашното направете кратерче и изсипете яйцето. Разбъркайте. Изсипете захарта.

За тези, които обичат по-сладки сладкиши, увеличете количеството захар до 5 супени лъжици. Изсипете топло мляко в брашното.

Омесете меко тесто. Оставете за около час, за да втаса.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади.

След като тестото втаса, направете дупка в средата и добавете маслото. Омесете тестото отново и го оставете да втаса за около 15-20 минути.

Нарежете смокините на малки парченца.

Разделете тестото на топчетачета /около 15 бр./. Тестените топчета трябва да запълнят формата, размерът на парчетата тесто зависи от диаметъра на формата.

Поставете парче смокиня във всяко топче и ги оформете отново.

Направете карамеления сос, като комбинирате кафявата захар, мед и маслото /масло – 50 г., мед – 1 с.л. и кафява захар – 100 г./.

Разтопете маслото и захарта, загрейте до появата на мехурчета. Изсипете карамела в намазнена форма. Наредете тестените топчета със смокини. Притиснете топчетата, оформете платформата - основата на пая.

Оставете пая отново да престои 15-20 минути. Загрейте фурната до 200 ° C. Печете 20 минути, намалете градусите до 180 ° C и печете още 8-10 минути. Извадете и веднага обърнете пая.

Съветвам ви незабавно да измиете формата.

Разбийте сметаната за около 1 минута. Добавете пудрата захар и доразбийте. Разбийте отделно маскарпонето.

Към маскарпонето прибавете сметаната и разбъркайте на най-ниска скорост или просто с шпатула.

Охладения пай гарнирайте с крем и парченца смокини.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: