Начин на приготвяне
Обелете патладжана на лентички и отстранете дръжките. Нарежете патладжаните на кръгчета.
Накиснете ги в студена вода и посолете обилно със сол. Оставете за около 20 минути, за да се отстрани горчивият вкус. Измийте патладжана и го подсушете с домакинска хартия.
Загрейте олиото и изпържете патладжана до златисто от двете страни.
Обелете лука и го нарежете на ситно. Изпържете и него и го прибавете към патладжана.
Изпечете чушките, като предварително отстраните семенната част. Задушете чушките в найлонов плик и обелете люспите.
Нарежете ги на парченца и ги добавете към останалите зеленчуци.
Почистете доматите, нарежете ги на парченца и ги смелете в блендер.
Сложете ги в подходящ дълбок съд на котлона и ги изварете. След като количеството остане наполовина, добавете приготвените преди това зеленчуци.
Гответе до сгъстяването на соса.
Овкусете със сол, добавете захарта и оцета. Не е необходимо да добавяте повече олио, защото лука и патладжана са поели достатъчно при пърженето.
Прибавете подправките - чубрица и черен пипер.
След като ястието изстине, го насипете в сухи буркани. Запечатайте с капачки.
Варете 20 минути от завирането.
Чудесно ястие за зимата с летни аромати!
При поднасяне прибавете ситно счукан чесън.