Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Персийски патладжани с доматен сос

Персийски патладжани с доматен сос

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Иноватор
1077162124992
Персийски патладжани с доматен сос
Снимка: Viktoriya Afzali
1 / 2
06/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 - 3 бр.
  • домати - 1 буркан (около 900 г)
  • сол - на вкус
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • джоджен - за поръсване
  • За белия сос
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л. (3.6%)
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме, обелваме и нарязваме патладжаните на филийки. Поръсваме със сол и оставяме за 20-30 минути да им излезе горчилката.

В тенджера с дебело дъно слагаме олито и го загряваме. Изсипваме пасираните домати от буркана и запържваме. След 2-3 минути изипваме измитите патладжанени филийки. Ако е нужно добавяме малко вода, но малко.

Овкусяваме със сол, черен пипер, куркума и кимион. Задушаваме за около 20 минути. През това време правим белия сос.

В блендер изсипваме киселото мляко и сирене. Пасираме до получаване на гладка хомогенна смес. Ако нямаме блендер рендосваме сиренето и после постепенно добавяме киселото мляко.

Сервираме в дълбока чиния, като слагаме първо от манджата с патладжана и след това поръсваме в кръг от белият сос.

Най-отгоре ръсим с джоджен. Сервира се или с топпла питка или с препечени филийки. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: