Начин на приготвяне
Нарежете лука и го запържете в олиото заедно с едната скилидка чесън.
Добавете една зелена чушка, нарязана на парченца и тиквичката и малко от патладжана - обелени и накълцани. Посолете и оставете да се задушат до омекване.
Обелете и нарежете на кубчета доматите. Сложете ги при другите зеленчуци, подправете със черен пипер и ситно накълцан магданоз и оставете соса да се готви на бавен огън около 40 минути.
През това време опечете останалите зеленчуци.
Чушките измийте и подредете в тавичка. Поръсете със олио или зехтин и малко сол.
В друга тава сложете патладжаните, нарязани по диагонал на сравнително тънки парчета. И тях поръсете с мазнинка и сол и сложете да се пекат на 200 градуса. Наглеждайте си ги, защото поради различната позиция на тавите някъде печенето може да е неравномерно откъм температура. Затова има лесно решение - обръщане често на зеленчуците или на два пъти поне смяна местата на тавичките.
Също така трябва да се има предвид и че чушките може би ще се нуждаят от малко повече време, за да са готови, но и това зависи от сорта и дебелината им. Затова - наглеждане трябва, имате ли подходящият загар - изваждате ги.
Сосът, когато е готов, може да пасирате по желание. Добавете му втората скилидка чесън - счукана, и разбъркайте.
Сипете го, разпределяйки в центъра на широки плата и отстрани подредете печените чушки и патладжани.
По желание може да се поднесе и счукан чесън със оцет за подлучване на печените зеленчуци.
Добър апетит.