Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Мляко с ориз на фурна (по турски)

Мляко с ориз на фурна (по турски)

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Мляко с ориз на фурна (по турски)
Снимка: Габриела
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Това далеч не е обикновеното мляко с ориз, което сте хапвали досега, опитайте - очаровани ще останете"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 литър
  • ориз - 100 г
  • захар - 150 г
  • царевично нишесте - 2 с.л
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 2 водни чаши
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджера слагате ориза с две водни чаши вода и варите, докато оризът поеме добре от водичката.

Намалявате котлона на ниска степен и след това добавяте млякото и захарта, бъркате, докато захарта се разтопи.

Докато млякото с ориза ври, в друга купичка разбивате жълтъка с малко мляко и царевичното нишесте. Към купата със сместа добавяте малко от млякото с ориз и бъркате, за да не се пресече.

Добавяте още черпак от млякото към купичката и така, докато се темперира. След което добавяте жълтъка с нишестето на струйка към млякото с ориз.

Добавяте и ванилията и бъркате така още около 50-60 минути на ниска степен на котлона. Когато се сгъсти леко и опитате на вкус, сваляте от котлона и пълните с помощта на черпак в купички за печене. Аз ползвах малки бурканчета и формички за суфле.

В средно дълбока тавичка посреждате купичките и пълните тавата с вода, така че да покрие дъното на купичките (точно както крем карамел).

Пече се около 20 мин на 200°C. Трябва да хванат хубава златна коричка. Като се изпекат добре, ги вадите от тавата внимателно и ги оставяте настрана да изстинат. След това ги гложете в хладнилника.

В Турция поднасят млякото с ориз на фурна с начукани лешници. Аз ги хапвам и по български - с канела. Оставям избора на вас! И двата варианта са много вкусни.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: