Начин на приготвяне
В голяма тенджера слагате ориза с две водни чаши вода и варите, докато оризът поеме добре от водичката.
Намалявате котлона на ниска степен и след това добавяте млякото и захарта, бъркате, докато захарта се разтопи.
Докато млякото с ориза ври, в друга купичка разбивате жълтъка с малко мляко и царевичното нишесте. Към купата със сместа добавяте малко от млякото с ориз и бъркате, за да не се пресече.
Добавяте още черпак от млякото към купичката и така, докато се темперира. След което добавяте жълтъка с нишестето на струйка към млякото с ориз.
Добавяте и ванилията и бъркате така още около 50-60 минути на ниска степен на котлона. Когато се сгъсти леко и опитате на вкус, сваляте от котлона и пълните с помощта на черпак в купички за печене. Аз ползвах малки бурканчета и формички за суфле.
В средно дълбока тавичка посреждате купичките и пълните тавата с вода, така че да покрие дъното на купичките (точно както крем карамел).
Пече се около 20 мин на 200°C. Трябва да хванат хубава златна коричка. Като се изпекат добре, ги вадите от тавата внимателно и ги оставяте настрана да изстинат. След това ги гложете в хладнилника.
В Турция поднасят млякото с ориз на фурна с начукани лешници. Аз ги хапвам и по български - с канела. Оставям избора на вас! И двата варианта са много вкусни.
Да ви е сладко!