Памук-хлебче без кора

24/09/2019
"Топи се като памук, ама точно като памук и няма никаква коричка - хапвайте и да ви е сладко "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо474
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г с високо съдържание на глутен
  • вода - 150 мл
  • мая - 10 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята с щипка захар във леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне.

2. Пресейте брашното към активираната мая и замесете меко и гладко тесто. В процеса на месене си добавете и солта.

3. Оформете цилиндрично продълговато хлебче и го сложете в правоъгълна форма за кейк с вместимост 1 л., предварително намазнена със олио или зехтин.

4. Покрийте формата с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете да втаса и запълни формата на съда.

5. Този хляб се приготвя на пара, това е и тайната му да стане толкова мек и да няма кора.

Най-добре би било да имате уред за готвене на пара, в който да се побира съда с хляба. Ако не разполагате с такъв бихте могли да си изобретите нещо подобно с голяма тенджерка с вода, върху която да поставите сито или голяма цедка със същия диаметър и достатъчно дълбока, че да побере формичката с хляба. Поставяте я заедно с фолиото или хартията, която я покрива и отгоре захлупвате с капак.

6. Памук-хлябът гответе на пара 45 минути, след което отстранете от котлона и оставете няколко минутки. Извадете от формата и охладете върху решетка.

Освен, че по този начин хлябът става много мек и вкусен, той е и атрактивен на вид с млечно-белия си цвят и липсата на твърда покривна кора. Идеален е за малки деца, или хора с проблеми със зъбите, на които е трудно да дъвчат твърда хлебна кора.

Много подходящ за сандвичи и тостери.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар