Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Памук-хлебче без кора

Памук-хлебче без кора

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Памук-хлебче без кора
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
24/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Топи се като памук, ама точно като памук и няма никаква коричка - хапвайте и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г с високо съдържание на глутен
  • вода - 150 мл
  • мая - 10 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с щипка захар във леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне.

Пресейте брашното към активираната мая и замесете меко и гладко тесто. В процеса на месене си добавете и солта.

Оформете цилиндрично продълговато хлебче и го сложете в правоъгълна форма за кейк с вместимост 1 л., предварително намазнена със олио или зехтин.

Покрийте формата с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете да втаса и запълни формата на съда.

Този хляб се приготвя на пара, това е и тайната му да стане толкова мек и да няма кора.

Най-добре би било да имате уред за готвене на пара, в който да се побира съда с хляба. Ако не разполагате с такъв бихте могли да си изобретите нещо подобно с голяма тенджерка с вода, върху която да поставите сито или голяма цедка със същия диаметър и достатъчно дълбока, че да побере формичката с хляба. Поставяте я заедно с фолиото или хартията, която я покрива и отгоре захлупвате с капак.

Памук-хлябът гответе на пара 45 минути, след което отстранете от котлона и оставете няколко минутки. Извадете от формата и охладете върху решетка.

Освен, че по този начин хлябът става много мек и вкусен, той е и атрактивен на вид с млечно-белия си цвят и липсата на твърда покривна кора. Идеален е за малки деца, или хора с проблеми със зъбите, на които е трудно да дъвчат твърда хлебна кора.

Много подходящ за сандвичи и тостери.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: