Начин на приготвяне
Милинките са онази закуска, която ни навява благи спомени от детството. Меки, пухкави и ароматни - те са любими на малки и големи.
Във всеки край на България рецептите варират и имат своите различия, но всяка от тях е прекрасна по своему.
Моята рецепта е адаптирана според вкуса и предпочитанията в семейството ми и се надявам да ви хареса.
Започва се с разтваряне на маята и захарта в леко затоплената вода. Добавят се 40 г от брашното и се разбърква на рядка кашичка. Съдчето се завива с кърпа и се оставя за 10 минути, за да шупне маята.
Брашното се пресява в голяма купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче. В него се сипва киселото мляко (на стайна температура), белтък на яйцето, олиото и шупналата мая.
Замесва се гладко тесто, прехвърля се на набрашнен плот и се меси 5-6 минути или до постигане на еластичност. При нужда се поръсва още брашно или ръцете се намазняват с олио, за да не лепне в началото.
Тайната на пухкавите милинки е освен добре омесеното тесто, а и неговата мекота - не трябва да става много твърдо.
Приготвя се тавичка, около 30 см диаметър и хубаво се намазнява по дъното и стените. Ако се ползва хартия за печене, също се намазнява самата хартия.
От тестото се късат и оформят топчета, като техният размер може да е какъвто ви харесва - по-малки или по-големи милинки. Аз ги правя с големина горе-долу колкото мандарина.
Подреждат се в кръглата тава на малко разстояние и се оставят за 15 минути или докато тестото изпълни всички празнини и пролуки. Тогава милинките се намазват с около 60 мл вода, в която е натрошено сиренето. Хубаво трябва да се напоят
По-едрите парчета сиренце се разпределят отгоре.
Отново се оставя за 30 минути на топло или толкова, колкото е необходимо, за да бухнат добре милинките (зависи от топлината в стаята)
Фурната се загрява до 180 градуса.
Маслото се разтапя с малко олио и в него се запържва за кратко брашното. Сместа се оставя да се поохлади и в нея се разбърква яйченият жълтък. Понякога ми става малко на конци, но не защото се е пресякъл, тъй като съм охладила добре маслото, но това не е проблем.
Намазват се бухналите милинки, така че хубаво да се напоят от мазнината.
Пухкавите памук милинки се пекат около 35 минути или докато почервенеят апетитно.
Хапват се още топли или пък се оставят за по-късно, но тавата се завива с кърпа, за да останат мекички.
Добър апетит!