Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Азиатски хлебчета Бао Бънс

Азиатски хлебчета Бао Бънс

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Азиатски хлебчета Бао Бънс
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
30/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
7
"Дайте шанс са екзотичната азиатска кухня и изненадайте близките си с вкусни азиатски хлебчета"

Необходими Продукти

  • брашно - 270 г + за поръсване на плота
  • кокосово мляко - 200 мл или обикновено прясно мляко
  • мая - 15 г жива
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е новият тотален хит сред така наречената улична храна - азиатските хлебчета Бао Бън или още Гуа Бао. Все по- популярни в Европа и САЩ, те са новата мода за хляб с пълнеж. По традиция плънката им е свинско месо, но могат да бъдат и изцяло вегетариански, рибни или да се направят с толкова пълнежи, колкото и готвачи иноватори има.

Предлагам ви базисната рецепта за тези страхотни Бао Бънс, а с какво ще ги напълните, оставям на вашето въображение и предпочитания.

Изготвянето им е просто, а задължителното условие - да се направят на пара. Това може да стане със специален уред за целта или с импровизиран такъв.

Китайците ги правят в уред за готвене на пара от бамбук, с който стават направо прекрасни, но ви уверявам, че и без бамбук ще получите страхотни резултати.

Разтворете маята в млякото, което предварително сте затоплили до телесна температура.

Сипете брашното и солта и замесете гладко, меко, но нелепнещо тесто. Набрашнявайте плота, докато спре да ви полепва по пръстите. Тестото е доста хидратирано и се старайте да добие своята еластичност от повече месене, а не от прекалено добавяне на брашно.

От тестото направете 6-7 еднакви топчета и ги сложете в хартиени капсули за мъфини. Може да ги намазните, за да отделите по-лесно хлебчетата след като са готови.

Подредете на малко разстояние в съд, който ще е удобен за приготвяне на пара в импровизирани условия или директно в уреда, ако имате такъв. Захлупете с капак, който да им позволява да имат място да бухнат.

Оставете за 10-15 минутки да починат, след което ги сложете да се готвят на пара 20 минути.

Когато са готови, махнете веднага капака и поднесете топли. Всъщност да се сервират топли, е винаги препоръчително, но ви споделям, че и изстинали са си чудесни, но само на същия ден от приготвянето.

Може би тази препоръка идва от това, че в някои рецепти за Бао Бънс се слага оцет, който ги прави леко жилави, а след изстиване съвсем пък стават такива. Затова и аз не добавям оцет.

При всички положения хлебчетата са за директна консумация и не се съхраняват за следващия ден.

Формата на хлебчетата не е задължително да е кръгла топка, а понякога се предлагат и във форма на по-плоско езиче, което след слагане на плънката се сгъва. В нашият случаи в домашни условия топчестата форма е по- лесния вариант, защото заема по-малка повърхност, все пак нямаме големи уреди за готвене на пара, които да поберат повече по-плоски хлебчета.

Е, възможно е, ако се направят на два-три пъти.

Готовите Бао Бънс в нашият вариант се срязват през средата напречно, подобно на хлебче за хамбургер и се пълнят с желаната плънка.

Желателно е плънката да е приготвена предварително.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: