Начин на приготвяне
Нарежете стековете от крехко телешко месо на тънки жулиени. Поръсете с подправка за мариноване, напръскайте със соевия сос и зехтина и оставете да престои 3-4 часа.
Измийте ориза, отцедете, а после го залейте в тенджерка с 3 ч.ч. вода и сложете да заври на силен огън. След като заври, намалете до максимум и оставете да си къкри под капак за 10 минути.
Разбъркайте 2-3 пъти през това време и леко поръсете със сол. Оттеглете ориза от огъня и го оставете за още 10-на минути да си поеме водата. За да не стане слепнат за този вид ястие, свареният ориз може да се прекара през струя вода в гевгира.
Докато се готви оризът, можем да се заемем с подготовката на зеленчуците - нарязваме чушките, моркова и китайското зеле на ленти, гъбите на тънко, а ябълката и лука на полумесеци.
Добре е да се загрее олио в уок тиган. Пускат се да се запържат заедно лукът, нарязаните скилидки чесън, чушките и морковът. Пържи се 4 минути, като се обръщат два-три пъти, след което се изваждат в паница. В същото олио се пускат резенчетата ябълка за 2 минути, изважда се.
Следва зелето за кратко - 1-2 минути, изважда се. Ред е на гъбите, пак - 2-3 минути, изваждат се. Ако гъбите пооберат мазнината, капнете 2-3 с.л. олио и пуснете яйцата, които предварително са леко разбити. Разбъркват се с дървената лопатка, като се накъсват на парцалки. И тях изваждаме до зелето.
Най-накрая се запържват жулиените, докато изври течността и месцето остане на олио. Не се пържи до зачервяване, за да не стане сухо. Всички продукти леко се посоляват.
Върху оризово канапе се слагат пържени зеленчуци, месо, ябълка и парченца от яйца. Напръсква се със соев сос.
Гарнира се със сладко-кисел сос с бамбук и ананас - едно бурканче, сготвено за 2-3 минути с 1 лъжица олио на тих огън /има ги на щандовете за азиатска кухня в хранителните магазини/. По желание може да се добави кисела краставичка, грах и сладка царевица.