Начин на приготвяне
Първо, започнете с направата на крокана. В сух тиган запечете ореховите ядки за 2-3 минути, като разбърквате постоянно. След това прибавете към тях захарта и бъркайте, докато се карамелизират ядките. Внимавайте карамелът да не прегори, защото ще горчи. Изсипете върху хартия за печене и разстелете. Оставете крокана да се охлади, след това го начупете.
Ако са станали прекалено големи парчета, може да блендирате за кратко.
Нарежете локума на дребни парченца. Оваляйте ги в пудра захар, за да не залепнат едно за друго. Може да ползвате захарта от кутийката.
В купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите на пухкав крем, докато захарта се стопи.
Прибавете на тънка струя олиото и отново разбъркайте. Смесете содата с киселото мляко. Прибавете и тях.
Пресейте брашното и го добавете на порции към сместа. Разбъркайте до хомогенност. Прибавете към сместа половината от крокана, 1/2 от локума и сушените плодове.
Намажете форма за кекс с меко масло и поръсете филирания бадем, така че да прилепне за маслото. След това изсипете кексовата смес. Отгоре поръсете с останалите крокан и локум. Леко притиснете навътре всяко парченце локум.
Сложете кекса в леко загряна фурна и печете 30-35 минути на 170 градуса до суха клечка. След изпичане оставете кекса във формата за 10 минути и след това го обърнете върху подходяща чиния или поднос.
Разрежете напълно охладен кекса с орехов крокан и локум.
Много ароматен кекс с богата плънка и вкусна, хрупкава коричка.
Да ви е сладко!