Фидеуа с бяла риба и скариди

04/10/2019
"Всички, които обичат фидуеа с морски дарове, да си приготвят чиниите, мястото на хапването ще обявим по-късно "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо270
  • Преглеждания за месеца269
  • Преглеждания за седмицата45
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фидеуа е испанско ястие, чиято история е доста забавна. Тя разказва накратко за корабен готвач, който бил раздразнен и отегчен да приготвя морска паеля за своя капитан, който бил невероятен лакомник и за самия готвач не оставала никога порция.

Един ден той решил да прояви изобретателност и вместо ориз в ястието сложил фиде, мислейки, че така най-после ще остане и за него. Това обаче имало обратния ефект.

По-важното е, че оттогава, малко по малко се пръснала славата за тази фидеуа и се харесала и очаровала все повече хора, докато накрая се превърнала в една от цариците на испанската кухня по средиземноморското крайбрежие, наред с паелята.

Фидеуа може да се приготви с множество различни вкусове - морска, месна или зеленчукова, като и в трите варианта се използват различни комбинации.

Фидето е или фино и късо или по-дебело с дупчица в средата - като леко извита тръбичка. Така е, за да може пастата да поема максимално от вкуса на бульона и есенцията да прониква по-добре.

Ето и същинската част на приготвянето на Фидеуа, която не се различава като техника от тази на паеята.

1. За бульона обелете скаридите. Главите и обелките запечете за кратко с малко зехтин, за да пуснат аромата си. Сипете коняка и фламбирайте.

2. Сложете рибните кости и глава (от бяла риба), зеленчуците, малко сол и покрийте с вода. Варете 30-35 минути на умерен огън.

3. В тавичка за паеля или голям тиган загрейте на котлона зехтин и в него запържете лука и чесъна.

Добавете настъргания домат, щипка сол и пържете още минутка-две. Сложете и фидето, когато течността от домата се е изпарила. Може и предварително да го запечете на тиган с малко зехтин и да го добавите в тигана.

4. Налейте около 600 мл от прецедения бульон и 5 минутки след като заври сложете бялата риба на парчета и обелените по-рано скариди. Подправете с щипка-две шафран и гответе до извиране на водичката.

5. Оставете ястието да почине 4-5 минутки преди да сервирате и поднесете със сос айоли.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар