Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Фидеуа с бяла риба и скариди

Фидеуа с бяла риба и скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фидеуа с бяла риба и скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Всички, които обичат фидуеа с морски дарове, да си приготвят чиниите, мястото на хапването ще обявим по-късно"

Необходими Продукти

  • фиде - 200 - 250 г за фидеуа
  • скариди - 8 бр. големи
  • бяла риба - 300 г почистено от кости филе
  • лук - 1/2 глава
  • чушки - 1/2 зелена, 1/2 червена
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • За Концентриран рибен бульон fumet
  • риба - кости и рибена глава
  • скариди - обелките
  • коняк - 1/4 ч.ч.
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 2 бр. среден размер
  • пащърнак - 1 корен
  • целина - 1 стрък
  • шафран - 1 - 2 щипки, на прах
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фидеуа е испанско ястие, чиято история е доста забавна. Тя разказва накратко за корабен готвач, който бил раздразнен и отегчен да приготвя морска паеля за своя капитан, който бил невероятен лакомник и за самия готвач не оставала никога порция.

Един ден той решил да прояви изобретателност и вместо ориз в ястието сложил фиде, мислейки, че така най-после ще остане и за него. Това обаче имало обратния ефект.

По-важното е, че оттогава, малко по малко се пръснала славата за тази фидеуа и се харесала и очаровала все повече хора, докато накрая се превърнала в една от цариците на испанската кухня по средиземноморското крайбрежие, наред с паелята.

Фидеуа може да се приготви с множество различни вкусове - морска, месна или зеленчукова, като и в трите варианта се използват различни комбинации.

Фидето е или фино и късо или по-дебело с дупчица в средата - като леко извита тръбичка. Така е, за да може пастата да поема максимално от вкуса на бульона и есенцията да прониква по-добре.

Ето и същинската част на приготвянето на Фидеуа, която не се различава като техника от тази на паеята.

За бульона обелете скаридите. Главите и обелките запечете за кратко с малко зехтин, за да пуснат аромата си. Сипете коняка и фламбирайте.

Сложете рибните кости и глава (от бяла риба), зеленчуците, малко сол и покрийте с вода. Варете 30-35 минути на умерен огън.

В тавичка за паеля или голям тиган загрейте на котлона зехтин и в него запържете лука и чесъна.

Добавете настъргания домат, щипка сол и пържете още минутка-две. Сложете и фидето, когато течността от домата се е изпарила. Може и предварително да го запечете на тиган с малко зехтин и да го добавите в тигана.

Налейте около 600 мл от прецедения бульон и 5 минутки след като заври сложете бялата риба на парчета и обелените по-рано скариди. Подправете с щипка-две шафран и гответе до извиране на водичката.

Оставете ястието да почине 4-5 минутки преди да сервирате и поднесете със сос айоли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: