Начин на приготвяне
Фидеуа е испанско ястие, чиято история е доста забавна. Тя разказва накратко за корабен готвач, който бил раздразнен и отегчен да приготвя морска паеля за своя капитан, който бил невероятен лакомник и за самия готвач не оставала никога порция.
Един ден той решил да прояви изобретателност и вместо ориз в ястието сложил фиде, мислейки, че така най-после ще остане и за него. Това обаче имало обратния ефект.
По-важното е, че оттогава, малко по малко се пръснала славата за тази фидеуа и се харесала и очаровала все повече хора, докато накрая се превърнала в една от цариците на испанската кухня по средиземноморското крайбрежие, наред с паелята.
Фидеуа може да се приготви с множество различни вкусове - морска, месна или зеленчукова, като и в трите варианта се използват различни комбинации.
Фидето е или фино и късо или по-дебело с дупчица в средата - като леко извита тръбичка. Така е, за да може пастата да поема максимално от вкуса на бульона и есенцията да прониква по-добре.
Ето и същинската част на приготвянето на Фидеуа, която не се различава като техника от тази на паеята.
За бульона обелете скаридите. Главите и обелките запечете за кратко с малко зехтин, за да пуснат аромата си. Сипете коняка и фламбирайте.
Сложете рибните кости и глава (от бяла риба), зеленчуците, малко сол и покрийте с вода. Варете 30-35 минути на умерен огън.
В тавичка за паеля или голям тиган загрейте на котлона зехтин и в него запържете лука и чесъна.
Добавете настъргания домат, щипка сол и пържете още минутка-две. Сложете и фидето, когато течността от домата се е изпарила. Може и предварително да го запечете на тиган с малко зехтин и да го добавите в тигана.
Налейте около 600 мл от прецедения бульон и 5 минутки след като заври сложете бялата риба на парчета и обелените по-рано скариди. Подправете с щипка-две шафран и гответе до извиране на водичката.
Оставете ястието да почине 4-5 минутки преди да сервирате и поднесете със сос айоли.
Добър апетит!