Начин на приготвяне
Разтопете маста и я оставете да се охлади.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, покрито с кърпа.
Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.
Към брашното добавете активираната мая, охладената мас и белтъка на яйцето. Жълтъка заделете за намазване на малките питки.
Замесете меко и нелепнещо тесто, като се стремете да не добавяте повече брашно. Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио да втаса, докато удвои обема си, за около 40-50 минути.
Нарежете шунката и кашкавала. Може да сложите и друга плънка по ваше желание - например натрошено сирене с яйце.
Втасалото тесто разделете на две части. Всяка разточете на тънка кора. С метален ринг или с чаша изрежете кръгове. Вземете един кръг и поставете върху него резен шунка и кашкавал. Отгоре сложете втори кръг и с помощта на вилица притиснете краищата. Продължете по същия начин и с останалото тесто.
Застелете тава с хартия за печене и наредете пълнените питки. Вземете остър нож и направете по няколко разреза на всяка питка. За по голяма прецизност може да ползвате бръснарско ножче. Оставете отново да втасат за 20 минути.
Смесете заделения жълтък с 1 лъжичка вода или прясно мляко и с тази смес намажете затворените питки с шунка и кашкавал.
Поръсете пълнените хлебчета със семена и сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.
Коментари