Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Яхнии»Бабините кюфтета яхния

Бабините кюфтета яхния

Бабините кюфтета яхния
Снимка: Цвети Хаджипеткова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Където и да е домът ви, на трапезата винаги ще се намери място за Бабините кюфтета яхния"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1/2 к.ч. (35 г)
  • магданоз - няколко стръка нарязан
  • черен пипер - млян на вкус
  • чубрица - на вкус
  • За яхнията
  • лук - 1 глава (настърган на едрото на рендето)
  • моркови - 1 бр. (нарязан на кръгчета)
  • картофи - 2 бр. средни (нарязани на кубчета)
  • домати - 1 бр. или 2 с.л. от консерва
  • брашно - 4 с.л. с връх (60 г)
  • сушени зеленчуци - 1 с.л. подправка
  • червен пипер - 1 равна с.л.
  • вода - 1 л
  • олио - за запържване (50 - 60 мл)
  • сол - на вкус
  • магданоз - няколко стръка нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително леко се сварява оризът (в никакъв случай не трябва да е сварен напълно).

Смесва се с каймата и подправките и се оформят кръгли кюфтенца, големи колкото орех.

Лукът, морковите и доматът (обелен и нарязан на тънки филийки) се запържват в олиото, докато останат само на мазнина.

Добавя се брашното и червеният пипер и наливаме водата. Слага се подправката сухи зеленчуци и солта.

Когато яхнията заври, котлонът се намалява и се оставя да ври половин час на слаб огън (на степен 3 от 6). След това се добавят оформените кюфтенца и картофите.

Кюфтета яхния се оставя да ври на слаб огън за още около половин час.

Когато яхнията с кюфтета поизстине, се поръсва със нарязания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Димитров
Димитров
Благодаря Ви за вкусната рецепта !
15.10.2020 17:40