Начин на приготвяне
Обичам босилек и много го ползвам, било към супи, паста, салати.
Тази година си засадих 2 големи саксии с босилек и за мое учудване, по принцип не мога да се похваля, че отглеждането на цветя и билки ми е силната страна, той стана разкошен. Силно зелен със свежи големи листа.
За съжаление разбрах, че той е едногодишен и няма как да го запазя.
Затова се разрових из италианските рецепти, да се информирам, как се запазва босилек за зимата, намерих.
Рецептата, ако може да се нарече рецепта, е лесна и елементарна.
Подбират се нетвърди големи листа босилек, най-добрите от растението.
Измиват се нежно /те лесно се нараняват/ под студена вода.
Отцеждат се в гевгир, а след това се поставят върху домакинска хартия, като се покриват и отгоре, за да може водата напълно да се абсорбира. Леко се притискат.
След като се подсушат добре, се слагат на дъното на стерилизирано бурканче от 200 мл, примерно. Стерилизацията става, като се измият добре бурканчетата, поставят се във фурна и се загреят до 100-120 градуса, докато се подсушат.
Изваждат се, охлаждат се до стайна температура и се напълват със зелените листа.
Отгоре се посипва щедро едра сол и се залива със зехтин екстра върджин догоре. Не трябва да останат места с мехурчета въздух. Слага се капачката, завърта се и се оставят на по-тъмно и хладно място.
По този елементарен начин се запазва свеж босилек за зимата за около 5 месеца.
Източник: Rossella Pane and Cioccolato