Начин на приготвяне
Почистете гъбите с влажна кърпа, отрежете пънчетата, ако ползвате шийтаке, и нарежете на филийки или парченца.
Нарежете и праза и го запържете с малко сол в олиото, докато омекне.
Сложете и гъбите за 2-3 минутки заедно с маслото. Използвайте широк тиган с незалепващо покритие. Така гъбите ще се запекат и няма да пускат течност.
Разбийте с вилица или телена бъркалка яйцата, за да се втечнят и образуват мехурчета на повърхността.
Ако гъбите не са поели мазнината в тигана, отстранете част от нея, защото за запичането на омлет не ни е нужна много.
Излейте на струйка яйцата при гъбите и праза и намалете огъня.
Когато побелее по краищата, сгънете омлета с гъби и праз навътре два края, без да запечатвате напълно, след това обърнете бързо с широка шпатула за кратко, да се запече от страната, която е все още малко течна.
Може да прережете през средата с шпатулата, за да ви е лесно обръщането.
Извадете в чиния омлета с гъби, гарнирайте по желание със свежа салата и поднесете.
Добър апетит!