Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, подсушете ги и ги обелете. Нарежете ги на филийки до дебелина 2 или 3 мм и ги поставете в купа, поръсвайки ги с малко сол, за да пуснат горчивия си сок.
Покрийте ги с чиния и сложете тежест върху тях. Оставете ги така поне за 30 минути.
Междувременно пригответе соса, като сложите зехтина и обелените нарязани домати в тенджера. Гответе на слаб огън с капак за около половин час.
Изплакнете патладжаните, за да отстраните солта и горчивия сок, подсушете ги много добре с домакинска хартия.
В купа с брашно разбъркайте филийките една по една и ги запържете в горещото фъстъчено олио в тиган. Изцедете ги от маслото и ги сложете върху домакинска хартия.
Вземете тава за печене и изсипете от доматения сос за основата.
Подредете слой от пържени патладжани отгоре, след което отново полейте с доматения сос, настъргания пармезан и малко нарязана на кубчета моцарела. Разстелете още един слой патладжан и винаги поръсвайте с пармезан, моцарела и сос и така нататък, докато всички продукти свършат. Завършете със слой доматен сос и пармезан.
Печете капонатата във фурната на 200°С в продължение на 30 минути.
Извадете капонатата от фурната и я оставете да изстине, преди да поръсите с малко листа босилек.
Представих ви една от рецептите за приготвяне на италианската капоната - изключително вкусна.
Добър апетит!