Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с прясно зеле, ориз и кайма

Сарми с прясно зеле, ориз и кайма

Сарми с прясно зеле, ориз и кайма
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Когато ви се хапват сармички, но киселото зеле не е готово, опитайте този вариант с листа от прясно зеле"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 малкa зелка
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 200 г
  • ориз - 100 г
  • олио - 40 мл
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сос
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - от варенето
  • брашно - 1 с.л.
  • топено сирене - 2 триъгълничета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се листа от цялото зеле.

В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.

Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.

Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.

Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.

В тенджерка на дъното с зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.

Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.

В тенджерка се разбива жълтък, кисело мляко, брашно и се загрява на котлона, като се разбърква с телена бъркалка.

Добавя се от соса от варените сарми, не е много, затова доливам с вода до нужната гъстота, при мен беше нужно около 350-400 мл вода.

Накрая прибавяме и парчета топено сирене, докато се разтопи и овкусяваме на вкус. Сервираме в чиния сос и сармички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: