Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Постна баница с ябълки от тесто с квас

Постна баница с ябълки от тесто с квас

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7658198287
Постна баница с ябълки от тесто с квас
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
20/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Постна, та постна и от вкусна - по-вкусна - това е баница, която задължително трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • бяло брашно - 300 г
  • квас - 80 г квас от брашно от лимец
  • вода - 100 мл хладка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • За плънката
  • ябълки - 5 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л. сок от лимон
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 2 ч.л.
  • пудра захар
  • олио - за поръсване
  • брашно - за раздърпване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти омесвам меко тесто, което оставям да втаса до удвояване на обема.

Ябълките изчиствам, обелвам, настъргвам на едро ренде, разбърквам с лимоновия сок и оставям да се отцедят от водата.

Тестото разделям на 6 части и всяка от тях раздърпвам с въртеливи движения върху набрашнен плот, като при нужда поръсвам още от брашното, докато стане на тънка кора.

Ябълките изстисквам хубаво и смесвам с канелата и захарта.

Поръсвам всяка кора с по 1 с.л. олио и разпределям плънката по цялата им повърхност, навивам и нареждам в тава, постлана с пекарска хартия.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса, след 30 минути намалявам на 180 до зачервяване на коричката.

Изчаквам да изстинат напълно и поръсвам с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: