Начин на приготвяне
Първо, разделяме белтъците и жълтъците на яйцата. Слагаме жълтъците в по-малка купичка, а белтъците в по-голяма купичка.
След това добавяме 60 грама захар в купичката с жълтъците и започваме да разбиваме с миксер. След около две минути сместа ще заприлича на бял крем.
После разбиваме белтъците с останалата захар, докато станат на пухкав сняг. (за начинаещите готвачи мога да им дам съвет, ако не са сигурни в това дали достатъчно са разбили белтъците, когато обърнат купата с лицето надолу, сместа не трябва да пада, трябва да е много гъста). Може да се направи на ръка също, но ще отнеме доста повече време.
Смесваме белия крем при белтъците и бавно разбъркваме, докато стане хомогенна смес. Пресяваме брашното и го слагаме. Разбъркваме добре, докато няма никакви топченца от брашно.
Слагаме хартия за печене в подходяща тавичка, не трябва да е много голяма, и изсипваме сместа си вътре и изравняваме добре с дървена шпатула.
Пече се кексът в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Може да се разбере дали е готово, когато забучим клечка за зъби и ако излезе суха, значи е готово и отвътре, ако не - сладкишът трябва да се изпече още мъничко.
Докато се пече кексът, разтопяваме на котлона маслото и след това добавяме бавничко водата. Когато заври добре, прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи и стане на сироп. След това намаляваме котлона и добавяме какаото. Бъркаме, докато стане много гладка смес без никакви топченца.
След като е готов сладкишът, го вадим от фурната и го изчакваме да поизстине малко. Когато е почти студен вече, заливаме с направения от нас сироп и чакаме да поеме хубавичко.
Аз лично го оставям за всеки случай да престои една нощ.
Да ви е сладко с този сиропиран шарен сладкиш! :)