Начин на приготвяне
Маята се активира в млякото с 1 с.л. захар и толкова брашно.
В купа се пресява брашното, прибавят се бакпулверът с киселото мляко (смесени предварително), 1 с.л. захар, 1 яйце, олиото и втасалата мая.
Замесва се меко тесто, което втасва 1 час на топло или в хладилник за цяла нощ. Трябва да удвои размера си.
След като тестото е втасало, се омесва още веднъж.
Може да наредите питата както решите. Аз разточвам голяма кора, която намазвам с предварително разтопеното масло, след това завивам кората на руло.
Рулото режа на триъгълници (режете като за шайби, но диагонално, и се получават триъгълници).
Нареждам ги легнали в 2 кръга, които може да се застъпват. В средата слагам едно топче тесто, което ми остава от краищата на рулото.
Наредената пита оставям да втаса за 40 минути на топло, след което я мажа с разбито яйце и пека пухкавата пита с масло в предварително загрята на 180°C фурна.