Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Страхотен тиквеник

Страхотен тиквеник

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"С този вкусен тиквеник всеки ден се превръща в празник"

Необходими Продукти

  • тиква - 1.500 кг
  • кори за баница - 400 г
  • захар - 250 г
  • вода - 150 мл
  • орехи - 150 г
  • стопено масло - 150 г
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал
  • ванилия
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, водата, канелата, ванилията и настъргания портокал.

Задушете тиквата за няколко минути и след това я изсипете в цедка, за да отцеди добре.

Не изхвърляйте сока, отделете го на страна.

Натрошете орехите и ги добавете към отцедената тиква.

Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете от плънката - тиква с орехи, и завийте на руло.

В тавичка, намазана с масло, сложете първото руло по средата, като го омотаете като спирала.

И продължите така с другите рула, за да се получи голяма спирала от всички рула.

Ако искате, можете и да направите тиквеника като наложена баница.

Намажете готовия тиквеник с масло и изпечете до зачервяване на предварително загрята фурна на 180°C фурна.

Няколко минути преди края на изпичането извадете тиквеника от фурната, залейте със изцедения сок и върнете обратно във фурната, за да се доизпече тиквеният сладкиш за още 5 минути.

Сервирайте този страхотен тиквеник леко охладен и поръсен по желание с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: