Начин на приготвяне
Македонците казват, че тайната на тяхната телешка чорба е в печения лук. Така едно напълно обикновено ястие се превръща в различно по характер и вкус.
Главата лук се обелва и пече цяла във фурната, по желание може да се завие в алуминиево фолио, така външният пласт няма да изсъхва.
Телешкото месо се вари до пълна готовност, обезкостява се и се нарязва на дребно.
Целината, доматът и чушката се смилат или режат на ситно. Морковът и картофът се правят на по-едри парченца.
В тенджерка се загрява олиото и в него се запържват смляните или наситнени зеленчуци заедно с моркова и малко сол. Когато отделената течност се изпари се добавя брашното и червения пипер и се бърка интензивно 1-2 минути.
Налива се прецеденият бульон от варенето на месото и се бърка отново, за да не се образуват парцали. За тази цел е добре и самият бульон да е топъл или направо горещ.
Оставя се да поври 20 минути на бавен огън, след което се усилва с две степени и се добавят картофките, месото, оцетът, черен пипер, още сол и печеният лук - нарязан на ситно или едро - както ви харесва.
Ястието се готви до сваряване на картофите, а гъстотата на чорбата се регулира, като се долива вода или бульон - колкото е необходимо.
Топлата македонска телешка чорба се сервира със прясно накълцан магданоз, счукан чесън и оцет.
Люто чушле също би било чудесно допълнение към тази гозба.
Добър апетит!