Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешка супа»Македонска телешка чорба

Македонска телешка чорба

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Македонска телешка чорба
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Македонците казват, че тайната на тяхната телешка чорба е в печения лук"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 600 г с кост
  • моркови - 1 бр. голям
  • картофи - 1 бр.
  • целина - 1/2 корен
  • лук - 1 глава кромид
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр. добре узрял
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • чесън - счукан с оцет, за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Македонците казват, че тайната на тяхната телешка чорба е в печения лук. Така едно напълно обикновено ястие се превръща в различно по характер и вкус.

Главата лук се обелва и пече цяла във фурната, по желание може да се завие в алуминиево фолио, така външният пласт няма да изсъхва.

Телешкото месо се вари до пълна готовност, обезкостява се и се нарязва на дребно.

Целината, доматът и чушката се смилат или режат на ситно. Морковът и картофът се правят на по-едри парченца.

В тенджерка се загрява олиото и в него се запържват смляните или наситнени зеленчуци заедно с моркова и малко сол. Когато отделената течност се изпари се добавя брашното и червения пипер и се бърка интензивно 1-2 минути.

Налива се прецеденият бульон от варенето на месото и се бърка отново, за да не се образуват парцали. За тази цел е добре и самият бульон да е топъл или направо горещ.

Оставя се да поври 20 минути на бавен огън, след което се усилва с две степени и се добавят картофките, месото, оцетът, черен пипер, още сол и печеният лук - нарязан на ситно или едро - както ви харесва.

Ястието се готви до сваряване на картофите, а гъстотата на чорбата се регулира, като се долива вода или бульон - колкото е необходимо.

Топлата македонска телешка чорба се сервира със прясно накълцан магданоз, счукан чесън и оцет.

Люто чушле също би било чудесно допълнение към тази гозба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: