Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешка Супа»Телешка чорба по охридски

Телешка чорба по охридски

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Телешка чорба по охридски
Снимка: Зори
1 / 2
08/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешко месо - 300 г сварено (от плешка)
  • масло - 20 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • универсална подправка - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • фиде - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 едра глава
  • картофи - 1 бр. едър
  • моркови - 1 морков
  • горски гъби - по избор (печурки, челядинки, манатарки) - 1/2 ч.ч.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • жълтъци - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • босилек - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Олиото и маслото се загряват в тенджера. Добавя се брашното и след като се запържи, се добавя нарязаният на дребно кромид лук.

Подправя се с универсалната подправка, черен пипер на вкус и се налива около 1 литър телешки бульон.

Разбърква се и се добавят нарязания на кубчета картоф и нарязания на малки лентички морков.

Предварително свареното телешко месо се нарязва на малки парченца и се прибавя към чорбата. Накрая се добавя натрошеното фиде и гъбите, нарязани според вида им (в моя случай са цели, защото са челядинки).

Чорбата се оставя да поври още десетина минути на намален котлон, след което се дърпа настрани.

За застройката в купичка се смесват жълтъкът, наситненият чесън и лимоновият сок и хубаво се разбиват.

Постепенно се добавя по малко от телешката супа, докато се темперира. Към сварената чорба се добавя застройката, разбърква се, поръсва се с нарязани на ситно листенца босилек и е готова за консумация.

Телешката чорба по охридски е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: