Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле с картофи и моркови

Печено пиле с картофи и моркови

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печено пиле с картофи и моркови
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
5
"Ароматът на печено пиле е достатъчен, за да ни превърне в хищници на момента"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. 1.8 кг цяло почистено
  • картофи - 3 бр. големи
  • моркови - 3 бр. големи
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • масло - 80 г
  • джинджифил - 1 парченце, по - малко от орех
  • черен пипер - 3 - 4 щипки
  • сол - на вкус
  • лимони - 1/2 сока
  • портокали - 1/2 сока
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на слаб огън и към него настържете на фино ренде джинджифила, предварително обелен. Когато започне да ухае приятно, дръпнете от огъня, сложете сол, черен пипер и прясно изцедените сокове от цитрусите.

Намазнете със зехтин дъното на тавичката, в която ще печете, тя трябва да е достатъчно голяма, за да побере пилето, картофите и морковите.

Намажете обилно отвътре и отвън пилето със ароматната маслена смес, сложете в тавата и на дъното сипете мъничко вода - около 1/2 или цяла кафена чашка и пъхнете в загрята на 150 градуса фурна за 1 час.

Самото пиле също трябва да пусне течност, но това зависи от качеството и марката.

Обелете и нарежете на лентички морковите, сложете ги в тавата при пилето и печете още 20 минути.

Обелете и нарежете на едро и картофите и чесъна и добавете към всичко останало във фурната. Ако е нужно, сипете още 1/2 чашка вода, но вероятно няма да е нужно, защото би трябвало пилето да е пуснало при готвенето на слаб огън.

Намажете още веднъж обилно със ароматното масло, посолете зеленчуците и върнете във фурната, увеличавайки температурата до 180-190 градуса за още около 30 минути или до златиста и хрупкава коричка на пилето и пълна готовност на зеленчуците.

Поднесете печеното пиле с картофи топло и му се насладете със свежа салата и чаша бира.

Добър апетит с това печено пиле с картофи и моркови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Христе, много си прав. Зеленчуците ръпат заради лимона. Явно трябва да се сложат още в началото.
Измишльотина. Пекох повече време. Пилето се препече. А сложих всички зеленчуци както ти писа - след първив час.
20.11.2023 13:50
Христо Славейков
Христо Славейков
Получи се вкусно печено пиле с китайски привкус! Бих посъветвал всички зеленчуци да се добавят веднага след първия час!.....Тоест картофите, моркова и чесъна...лично аз прибавих и тиквичка, и сух копър...Защото иначе маринатата на пилето изгаря, а зеленчуците не успяват да се запекат!!!
07.11.2020 22:15